top of page
Search

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ IP - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Διαβάθμιση IP σημαίνει Κατάταξη προστασίας εισόδου (επίσης γνωστή ως διεθνής σήμανση προστασίας) που αντιπροσωπεύει έναν κωδικό που υποτίθεται ότι πρέπει να καθορίσει ο κατασκευαστής, ώστε ο πελάτης να γνωρίζει εάν το προϊόν προστατεύεται από εισβολές σωματιδίων στερεάς κατάστασης ή υγρών σωματιδίων.Η αριθμητική βαθμολογία βοηθά τους ανθρώπους να φροντίζουν καλύτερα τα προϊόντα που αγοράζουν και να γνωρίζουν πώς να τα αποθηκεύουν σε κατάλληλες συνθήκες. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών καθορίζουν περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με τα προϊόντα τους, αλλά η αξιολόγηση IP θα ήταν πολύ πιο κατανοητή εάν οι άνθρωποι ενημερωθούν σχετικά. Ο κωδικός IP είναι ένα διαφανές εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να αγοράσει προϊόντα καλύτερης ποιότητας, χωρίς να παραπλανηθεί από την ορολογία και τις ασαφείς προδιαγραφές. Το Ingress Protection είναι μια τυπική βαθμολογία αναγνωρισμένη παγκοσμίως την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του. Αυτά τα πρότυπα ηλεκτροτεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί για να ενημερώνουν τους ανθρώπους για τις δυνατότητες που έχει το περίβλημα του προϊόντος, από προστασία από νερό έως προστασία στερεών αντικειμένων. Ο κωδικός μοιάζει με αυτό: η σύντομη έκδοση του Ingress Protection, η οποία είναι IP, ακολουθούμενη από δύο ψηφία ή το γράμμα X. Το πρώτο ψηφίο αντιπροσωπεύει την αντίσταση του αντικειμένου έναντι στερεών αντικειμένων, ενώ το δεύτερο αντιπροσωπεύει την προστασία που προσφέρεται από υγρά.Το γράμμα X σημαίνει ότι το προϊόν δεν δοκιμάστηκε για την αντίστοιχη κατηγορία (είτε στερεά είτε υγρά). Η προστασία ενός ηλεκτρονικού προϊόντος από αντικείμενα στερεάς κατάστασης αναφέρεται στην πρόσβαση σε επικίνδυνα μέρη μέσα στο προϊόν. Η κατάταξη πηγαίνει από το 0 στο 6, όπου το 0 σημαίνει καθόλου προστασία.Εάν το προϊόν έχει προστασία στερεών αντικειμένων 1 έως 4, προστατεύεται από στοιχεία που είναι πάνω από 1 mm, από χέρια και δάχτυλα μέχρι μικρά εργαλεία ή καλώδια. Η ελάχιστη προστασία που συνιστάται είναι ένα πρότυπο IP3X. Για προστασία από σωματίδια σκόνης, το προϊόν πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον πρότυπο IP5X. Η είσοδος σκόνης είναι μια σημαντική αιτία βλάβης όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, επομένως εάν το προϊόν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε χώρους με σκόνη, ένα IP6X, η μέγιστη εξασφαλισμένη προστασία, θα πρέπει να είναι ένα πλεονέκτημα. Αυτό ονομάζεται επίσης προστασία από εισβολή. Είναι υψίστης σημασίας να επιλέξετε την καταλληλότερη κατάταξη IP για ένα ηλεκτρονικό προϊόν, καθώς αυτό επηρεάζει την αντίσταση του προϊόντος στην επαφή φορτισμένης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του προϊόντος εγκαίρως.Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που καλύπτονται από λεπτές πολυμερικές μεμβράνες αντέχουν πολύ περισσότερο στις συνθήκες σκόνης του περιβάλλοντος.

  • 0- Καμία προστασία

  • 1- Εξασφαλισμένη προστασία έναντι στερεών αντικειμένων άνω των 50 mm (π.χ. χέρια).

  • 2- Εξασφαλισμένη προστασία έναντι στερεών αντικειμένων άνω των 12,5 mm (π.χ. δάχτυλα).

  • 3- Εξασφαλισμένη προστασία έναντι στερεών αντικειμένων άνω των 2,5 mm (π.χ. καλώδια).

  • 4- Εξασφαλισμένη προστασία έναντι στερεών αντικειμένων άνω του 1mm (π.χ. εργαλεία και μικρά καλώδια).

  • 5- Προστατεύεται από ποσότητα σκόνης που θα μπορούσε να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του προϊόντος, αλλά όχι πλήρως στεγανή από τη σκόνη.Πλήρης προστασία από στερεά αντικείμενα.

  • 6- Πλήρης προστασία από τη σκόνη και πλήρης προστασία από στερεά αντικείμενα.


Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά.Το Liquids Ingress Protection είναι επίσης γνωστό ως προστασία από την υγρασία και οι τιμές μπορούν να βρεθούν μεταξύ 0 και 8. Πρόσφατα προστέθηκαν επιπλέον 9K στον κωδικό προστασίας εισόδου.Όπως και στην περίπτωση που αναφέρθηκε παραπάνω, το 0 σημαίνει ότι το προϊόν δεν προστατεύεται με κανέναν τρόπο από την εισχώρηση υγρών σωματιδίων στο εσωτερικό της θήκης.Τα αδιάβροχα προϊόντα δεν θα αντέχουν απαραίτητα όταν τοποθετούνται κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.Η έκθεση σε μικρές ποσότητες νερού είναι αρκετή για να βλάψει ένα προϊόν με χαμηλή βαθμολογία IP. Μπορεί να έχετε συναντήσει προϊόντα που έχουν αξιολογήσεις όπως IPX4, IPX5 ή ακόμα και IPX7. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πρώτο ψηφίο αντιπροσωπεύει την προστασία στερεών αντικειμένων, αλλά πολύ συχνά οι κατασκευαστές δεν δοκιμάζουν τα προϊόντα τους για διείσδυση σκόνης. Γι' αυτό το πρώτο ψηφίο απλώς αντικαθίσταται από ένα Χ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν προστατεύεται από τη σκόνη.Εάν έχει αρκετά καλή προστασία από το νερό, τότε είναι πιθανό να προστατεύεται και από τη σκόνη. Τέλος, η τιμή 9K αναφέρεται σε προϊόντα που μπορούν να καθαριστούν με ατμό και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα των πίδακες νερού υψηλής πίεσης, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για ένα προϊόν που αναφέρεται ως IPXX, δεν έγιναν δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν τα προϊόντα είναι ανθεκτικά στο νερό και τη σκόνη ή όχι. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η βαθμολογία XX δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν προστατεύεται καθόλου.Η επικοινωνία με τον κατασκευαστή και η ανάγνωση πάντα του οδηγού χρήσης είναι υποχρεωτική πριν θέσετε την ηλεκτρονική συσκευή σε ειδικές συνθήκες.

  • 0- Καμία προστασία.

  • 1- Εξασφαλισμένη προστασία από κάθετες σταγόνες νερού.

  • 2- Εξασφαλισμένη προστασία από κάθετες σταγόνες νερού όταν το προϊόν έχει κλίση έως και 15° από την κανονική του θέση.

  • 3- Εγγυημένη προστασία από απευθείας ψεκασμούς νερού σε οποιαδήποτε γωνία έως 60°.

  • 4- Εξασφαλισμένη προστασία από πιτσίλισμα νερού από οποιαδήποτε γωνία.

  • 5- Εξασφαλισμένη προστασία από πίδακες νερού που προβάλλονται από ακροφύσιο (6,3 mm) από οποιαδήποτε γωνία.

  • 6- Εξασφαλισμένη προστασία από ισχυρούς πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο (12,5 mm) από οποιαδήποτε γωνία.

  • 7- Εγγυημένη προστασία από εμβάπτιση στο νερό σε βάθος μεταξύ 15 cm και 1 μέτρο για μέγιστο 30 λεπτά.

  • 8- Εξασφαλισμένη προστασία από μεγάλες περιόδους βύθισης στο νερό σε βάθος άνω του 1 μέτρου.

  • 9K- Εξασφαλισμένη προστασία έναντι των επιπτώσεων των πίδακων νερού υψηλής πίεσης και του καθαρισμού με ατμό.

Σημασία ορισμένων κοινών αξιολογήσεων IP

IP44 —— Ένα προϊόν που έχει βαθμολογία IP44 σημαίνει ότι προστατεύεται από στερεά αντικείμενα που είναι μεγαλύτερα από 1 mm και από πιτσίλισμα νερού από όλες τις κατευθύνσεις.

IP54 ——Ένα προϊόν με βαθμολογία IP54 προστατεύεται από την εισροή σκόνης αρκετά ώστε να εμποδίζει το προϊόν να λειτουργεί κανονικά, αλλά δεν είναι στεγανό στη σκόνη.Το προϊόν προστατεύεται πλήρως από στερεά αντικείμενα και πιτσίλισμα νερού από οποιαδήποτε γωνία.

IP55 —— Ένα προϊόν με πιστοποίηση IP55 προστατεύεται από εισροή σκόνης που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την κανονική λειτουργία του προϊόντος, αλλά δεν είναι πλήρως στεγανό στη σκόνη.Προστατεύεται από στερεά αντικείμενα και πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο (6,3 mm) από οποιεσδήποτε κατευθύνσεις.

IP65——Εάν δείτε IP65 γραμμένο σε ένα προϊόν, αυτό σημαίνει ότι είναι πλήρως στεγανό στη σκόνη και προστατεύεται από στερεά αντικείμενα.Επιπλέον, προστατεύεται από πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο (6,3 mm) από οποιαδήποτε γωνία.

IP66——Η βαθμολογία IP66 σημαίνει ότι το προϊόν προστατεύεται πλήρως από τη σκόνη και τα στερεά αντικείμενα.Επιπλέον, το προϊόν προστατεύεται από ισχυρούς πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο (12,5 mm) από οποιεσδήποτε κατευθύνσεις.

IPX4——Ένα προϊόν με πιστοποίηση IPX4 προστατεύεται από πιτσιλίσματα νερού από οποιαδήποτε γωνία.

IPX5——Ένα προϊόν με βαθμολογία IPX5 προστατεύεται από πίδακες νερού που προβάλλονται από ένα ακροφύσιο (6,3 mm) από οποιεσδήποτε κατευθύνσεις.

IPX7——Η βαθμολογία IPX7 σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να βυθιστεί σε νερό για το πολύ 30 λεπτά σε βάθος μεταξύ 15 cm και 1 m.

find us on facebook.png
PayPal ButtonPayPal Button

Το DronEye.gr είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό για τα drones, φτιαγμένο από ερασιτέχνες, που αγαπούν τις τηλεχειριζόμενες μηχανές,

ιπτάμενες και όχι μόνο!

Ελπίζουμε η περιήγησή σας να είναι ευχάριστη.

Θα χαρούμε αν επικοινωνήσετε μαζί μας, για τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις ιδέες σας.

Καλώς ήρθατε!

bottom of page